33 thoughts on “Sebab-Sebab Tak Berjaya Claim Insurans/Takaful

  1. @pejo4343

    Ni kes aku pulak. Prospek call nak ambil medical card. Set appointment, tanya ada apa-apa sakit tak? Dia jawab takde. Ada makan apa-apa ubat tak? Takde.

    Tiba-tiba baru ambil medical card 1 tahun 6 bulan bagitau nak warded. Aku minta dia ke klinik mintak surat referral. Dia mengamuk sebab kenapa tak boleh terus ke hospital. Aku pun minta dia forward surat referral so dalam surat tu Doctor mention client dah ada sakit tulang belakang due to heavy work (lifting) & dah consume ubat darah tinggi & kencing manis 2 tahun sebelum apply medical card.

    Aku call client explain yang kalau guna medical card pun memang tak boleh sebab dah ada existing illness & tak declare masa apply.

    Aku hampir kena terminate disebabkan kes ni. Panjat turun jumpa HQ sampai aku dah hilang pertimbangan masa jumpa HQ. Commission kena tarik balik. Terduduk gak la RM2k kena potong. Dah la ni sumber pendapatan aku.

    Kalau aku kena terminate, mcm mana dengan client aku yang sedia ada? Nasib baik HQ tak terminate aku lepas aku explain panjang lebar. Dah la nak sara bini aku sakit SLE & bapak aku sakit CANCER. Kalau aku kena terminate memang aku pukul terus client mcm ni.

    Kepada agent, berhati-hati kalau dpt prospek yang tiba-tiba nak sign up Takaful. Penuh muslihat dorang ni. Lagi-lagi client B40, dah la bengap, bayo ciput tapi demand macam babi pastu menyusahkan orang.

  2. @bobobobo1305

    Kalau company mampu siasat masa nk claim, kenapa diorg x siasat sebelum sign takaful? Kadang org bukan xnk declare tp boleh jd lupa, xpasti, etc…Sbg pihak yg lebih tahu, lebih make sense utk company minta consent utk access rekod perubatan kita…cara suruh declare sendiri ni seperti cuba dedahkan org kpd kesilapan, pastu xnk bayar…bab ni yg sy ragu status halal takaful ni…sbb latar belakang org xsama…yg kurang pendidikan selalu lebih terdedah kpd buat silap…pastu duit burn gitu ja…x ke naya…pastu islamic celah mananya mcm tu? wallahua'lam

  3. @ezamjerredzuwan1807

    Nak tanya saya ada masuk takaful maybank untuk family..mcm mana nak claim untuk anak saya ?. Pergi sendiri bank atau kena pakai agen ?. T kasih

  4. @williamng1693

    Ulat makan, lawyer makan last2 korg tggl sikit je, korg tau tak kita bole tanya berapa kita bole dapat? Lepas tu korg bole terminate lawyer yg korg lantik klau keje perlahan atau dia akan bgtau korg akan dpt berapa pampasan, 1 lagi 30% lawyer dpt tu duit korg tau, lepas tu agreement yg korg sain kat hospital tu tak valid kat mahkamah, lebih kurang mcm memaksa la, IO makan sikit, bgtau kat kawan2 korg kene tegas sikit, diorg ni mmng suka makan duit orang yg tengah susah. Insurance dah hilang cuci tangan, sblm sain korg mtk duit insurance tu dibayar direct kedlm akaun kau dan kau akan kira apa keje dia dah buat potong apa keje yg dia tak buat

  5. @kielar8754

    Kalu tertunggok byr 1bln lpas tu byr mcm biasa. Lpas tu nk claim. Pick insurance akan ungkit x ISU yg lmbt byr 1bln

  6. @Puki_Masam

    Kalau bayar insurans 20thn tapi tapi tak pernah claim.. boleh minta balik x duit tu.. tu hak kita.. tak guna(claim) jadi boleh minta semula tak jumlah y kita bayar tu.. rasa mcm rugi bayar bulan tapi xle claim xde sebab… Duit tu tetap kita punya kalau dalam islam..

  7. @nizaman

    Saya ada ambil cuepacs care takaful isteri bekas pesakit kancel mereka ckp boleh ambil insurans bila isteri saya demam sebab keracunan makanan pihak takaful ckp saya tidak boleh claim sebab isteri pernah ada sejarah rekod hospital sebab kancel.

  8. @gaza1072

    Kerja takaful ni duit mudah dikutip tnpa sebb tpi nk nk claim bermacam2 sbb kna bg..adil kah..xperlupun mnyusahkn pendaftar

  9. @Dzul32

    Salam semua , boleh bg pendapat tak mengikut bajet saya . Saya confuse

    Plan A
    -Tahunan cover 125k
    -Cover semua sakit
    -Kematian biasa rm50k , accident -100k
    -Masuk hospital takde bayaran apapa
    -sakit kanser free 250k
    -bulanan rm130

    Plan B
    -cover tahunan 200k
    -cover semua sakit
    -kematian 10 k saja
    -masuk hospital bayar 300 saja
    -kanser 200k
    -bulanan rm150

  10. @makmintonjol554

    Agen ni ad dua jenis je. Kejar sale kaw簡 dan btul2 nk tolong orang. Mintak jauh lah yg kejar sale tu. Kita sblm ambil kene bersedia dgn ilmu bab2 ni. Jgn mudah kene tipu.

  11. @haniffmatsaad1803

    Contoh ada penyakit yg kita declared, bila dh sign up policy,Insurans approve,3,4 tahun dtg penyakit yg berkaitan,boleh kena rejected la kan?

  12. @themey9372

    Sangat betul ! Saya agent insurance, byk diantara customer akan dtg dan minta saya check policy mereka.. Kebanyakannya mengambil medical card tanpa mengambil tahu info sebenar dlm policy.. Sepatutnya agent2 insurance perlu terangkan secara jelas tentang segala info & pembayaran med card kepada cust , bukannya sekadar nak dapatkan komisyen.. Kesian kadang2 tgok client ..

  13. @mrmel9555

    Tula kang bagus hospital awam ada banyak…doktor dan misi pn ramai..kenapa kt malaysia hospital tak cukup..dh ada jabatan statistik..patut dh tahu nisbah rakyat dgn hospital..jika sume kemudahan nie cukup..mungkin tak tak perlu insurance takaful dan hospital swasta..for them money first..not hospitality first…

  14. @Arthur-bi4yz

    3 thn maintain byr, kne tmbh byr bulan2 sbb komitmen. Last2 bila nk pki sbb accident, x cover sbb accident disebabkan sport injury dan ada keturunan kencing manis. Padahal masa apply dlu siap buat full health checkup

  15. @asyahrilz

    sape yg baru dapat polisi medical card tu sila baca polisi tersebut dari A to Z, kalau x faham sila bertanya kpd ejen. kalo ejen xboleh nak terangkan, baik korang batal shj polisi tu

Comments are closed.