41 thoughts on “Sama Ke Insurans dengan Takaful?

 1. @anakrantaugarage6035

  Produk ini di bawah RHB Bank group
  Ia tidak nyatakan takaful tetapi ia berdasarkan konsep bantu membantu di antara satu sama lain. Sebenarnya ini konsep islamic juga. Caruman dimasukkan dalam satu dana dan siapa perlukan RHB akan bantu jelaskan bill perubatannya. Oleh itu jika dana tidak cukup tampung kos perubatan peserta akan dimaklumkan tahun berikutnya caruman akan diubah.
  Disebabkan RHB group tidak ada takaful lesen jadi produk ini diagihkan ke RHB Insurans Bhd. Untuk medikal kad ini ia tidak buat perlaburan, dana yg dikumpulkan akan digunakan utk membantu peserta yg perlu bayar bil perubatan serta kos pengurusan sahaja
  Jadi ia tidak ketara samada takaful atau tidak sebab tiada pelaburan dan tiada nilai tunai diberikan.
  Kalau life insurans perlu takaful sebab dana ada buat perlaburan dan peserta akan dapat balik wang tunai.Jadi sebagai muslim kita perlu tahu sumber kewangan yg kita dpt itu halal atau haram.
  Setakat ini tiada isu takaful atau tidak utk medikal kad kami.Kebanyakan muslim boleh terima sb tiada perlaburan dan wang tunai diberikan. Kami nak bantu dgn produk terbaik dan jimatkan premium bulanan.
  Sebenarnya takaful dan insurans sama shj maksudnya.Takaful dari perkataan arab maksud insurans juga.
  Yang berlainan itu dana perlaburan dan sumber kewangan yg peserta dapat itu islamik atau tidak. Medikal kad tiada pelaburan dan tiada nilai tunai diberikan jadi pertikaian takaful sepatutnya tidak ketara dan tidak wujud.

  (Ni yg sy dpt dr medicard officer)

 2. @nurhazirah3960

  Hai Assalamualaikum ☺️👋🏻
  Boleh saya tahu , saya dari agent AIA Takaful tugas saya mencari orang yang masih tidak mempunyai medical life protection jadi sekiranya awak belum ada boleh saya jelaskan apa kepentingan medical life protection ?? 😁

 3. @PhantomFries

  Cukai digital memang diberi kepada yang bekerja supaya jatuh sakit. Supaya orang lain nak ambik jawatan kau. Babi!!! Patutnya benda ni untuk tokan dadah yang bekerja.

 4. @tunamanlens6440

  Salam saya nk tnya..saya skrg ada insuran prubsn..lps saya tgok vdeo ni..boleh ke saya nk trminate insuran n tukar ke takaful..skrg ni ins saya cover rm 200k bila trjadi kemalangan..dan saya tlh mengalami kmalagn pada 16 ogos 21..jika takaful berapa yg d cover dan boleh lg ke saya tukar pada takaful selpas kjdaian ni..

 5. @suhananoor3566

  Saya baru dpt satu info…produk takaful invest dlm kaunter Dinasti…kaunter tu dari luar negara (bukan syariah)…dan semua syarikat yg memegang lesen takaful dlm Msia adalah syarikat dari luar negara…contoh kita bayaran sumbangan RM10..RM2 dlm takaful dan RM8 akan diberi untuk beli co-insurer dari syarikat asal (dimana syarikat asal invest luar negara)…dan kena saya bayar RM100 sebulan..setahun RM1200…tetapi terlalu byk FEES yg perlu saya tanggung sebab arahan dari Bank Negara……Bank Negara Takaful ke??? Sebab selalu pinjam duit dari Bank Dunia…..🤔

 6. @AbgShah

  Saya dah stop AIA.. sbb ada nasihat kat saya klu jd apa2 kat saya family dpt lumpsum tp duit tu haram.. sekarang rileks dlu x de apa2 perlindungan lg plak musim Covid

 7. @mrmel9555

  Kenape takaful mahal dr insurance dan benefit kurang dr insurance..kenape asal product islamic je mesti mahal dr product tak islamic..dan bank2 skrg sume duk promote product islamik yg lagi mahal dr produk bukan islamik..saya tak cerdik..bule bg terangkan tak…sbb dr segi komersial..saya nmpk produk islamik lg kemas komisen kalo bule jual berbanding produk bukan komisen..kate nk tolong org islam..tp nie dh mcm menipu org islam…atas alasan nk senang kt dunia ke akhirat…

 8. @ainihayana8534

  3:01 example yg diberi tu untuk insurans atau takaful ya yang kena bagi pada baitulmal ? Kenapa kena bagi pada baitulmal ? Boleh jelaskan tak ?

 9. @mochizukiaida

  Salam, arwah suami saya sebelum ni ada mencarum dengan takaful privilege pa maybank. Jadi adakah wang pampasan takaful tersebut perlu difaraid? Ada yang mengatakan duit tersebut bukan kategori harta pusaka. Dan adakah saya layak utk menerima takaful tersebut memandangkan saya isteri dia yang sah dan mempunyai seorang anak lelaki. Tapi arwah suami saya tidak membuat penama atau hibah. Mohon pencerahan. Terima Kasih

 10. @syafiq_abdulhadi

  Lupakan sahaja Takaful, duit yang disumbangkan tidak berkembang tetapi berkurang tahun demi tahun.

  Lihat sahaja tahun 2020, berapa banyak plan takaful tidak mampu mengekalkan kadar sumbangan bulanan sehingga MEMAKSA ahli yang masih setia dengan plan asal untuk menaikkan sumbangan bulanan. Jika ahli tidak setuju dengan kenaikan, maka plan takaful mereka akan terbatal atau manfaat dikurangkan. Islamik kah ini?

  Kenapa ini berlaku? Kerana ahli yang asalnya menyumbang, kini tidak menyumbang, new recruit tidak ada, kadar claim ahli meningkat tetapi plan takaful tiada sumber pendapatan melainkan duit bulanan dari ahli.

  Sistem ini pasti gagal kena tidak sustainable kerana duit simpanan tidak berkembang, sedangkan kos perubatan semakin meningkat.

  "Produk Islamic" di Malaysia ini tidak boleh tangkap muat untuk menjadikan produk itu "Islam". Hakikatnya, menindas ahli.

 11. @deghihderaman3572

  Insurans terbaik, sebab penyakit yang hadir tak menentu.. kena ada accountant perempuan baru kiraan gaji bulanan & harian dicatu dengan BERSiH kuasa 4

Comments are closed.