Pinjaman Peribadi di Bank

5/5 - (2 votes)

Kali ini kami di insurans-malaysia.com akan mengulas hal yang berkaitan dengan pinjaman peribadi di bank yang terdapat di negara kita Malaysia ini.

Di Malaysia terdapat banyak bank yang kita boleh buat pinjaman peribadi, pinjaman pendididkan, pinjaman kereta, pinjaman perumahan dan pinjaman perniagaan yang anda boleh buat permohonan.

Diantara bank yang mudah lulus pinjaman peribadi dengan segara adalah:

 1. Bank Rakyat
 2. Bank Islam
 3. Bank CIMB
 4. Maybank
 5. Agro Bank
 6. Ambank
 7. Public Bank
 8. Hong Leong  Bank
 9. BSN
 10. HSBC
 11. RHB
 12. AEON

Inilah antara bank yang amat mendapat sambutan dari peminjam tanpa mengira mereka ni dari penjawat awam(kakitangan kerajaan) ataupun mereka yang bekerja dengan syarikat swasta.

Oleh sebab itu kali ini kami akan membuat satu artikel mengenai pinjaman peribadi di bank.

Senarai bank di atas biasanya ada di semua negeri di Malaysia termasuklah di negeri Sabah & Sarawak.

Begitu juga di Semenanjung Malaysia dari negeri Pulau Pinang Kedah Perak Negeri Sembilan Pahang Terengganu Kuala Lumpur Selangor Putrajaya Melaka & Johor ada memiliki cawangan bank tersebut.

Bahkan negara jiran kita negara Singapura pun ada mempunyai cawangan bank tersebut.

Oleh kerana itu bagi mereka yang berada di Singapura boleh juga pergi ke cawangan-cawangan bank tersebut yang terdekat dengan anda.

Untuk kali ini kami akan hanya menyenaraikan beberapa bank sahaja. Anda boleh buat pinjaman dengan segera dan boleh mendapat wang/duit dalam masa yang singkat.

Ada sebilangan bank anda boleh pohon secara cepat dan anda boleh ketahui sama ada anda lulus pinjaman tersebut dalam beberapa jam ataupun dalam 24 jam sahaja.

Pinjaman Peribadi di Bank Rakyat

Semua orang tahu bahawa pinjaman peribadi di bank rakyat adalah pinjaman yang selalu orang buat.

Pinjaman di bank rakyat ini pula agak senang kita buat sekiranya kita ada pendapatan yang tetap.

Pinjaman Bank Rakyat ini sangat popular bagi kakitangan kerajaan dan rata-rata kakitangan kerajaan ada memohon ataupun membuat pinjaman peribadi di bank tersebut.

Pinjaman Peribadi di Bank Rakyat
Pinjaman Peribadi di Bank Rakyat

Begitu jugalah mereka yang bekerja di sektor swasta.

Ramai yang ada loan di Bank Rakyat ini, okey dipendekkan cerita bank rakyat ni adalah di antara bank yang paling senang kita nak lulus pinjaman.

Asalkan kita tidak mempunyai keberhutangan yang terlalu banyak kita boleh buat pinjaman tersebut.

Rata-rata jumlah pinjaman di bank ini kita boleh buat sehingga RM150,000 dan maksimum bayaran adalah dalam 10 tahun.

Interest dia pula menggunakan flat rate iaitu kadar rata.

Biasanya Kalau pinjaman Bank Rakyat untuk mereka yang kerja swasta dia akan bagi interest dalam 7.97% hingga 8.12% dan tempoh bayaran adalah dari 12 bulan ke 120 bulan.

Jadi anda boleh buat pinjaman dalam RM5000 ke RM150,000.

Manakala untuk bayaran perkhidmatan ataupun fee biasanya dia akan kenakan dalam rm28.30.

Stamp duty 0.5% dari jumlah pinjaman anda.

Syarat lain untuk buat pinjaman ni adalah pendapatan anda dalam lingkungan RM24K setahun dan umur hendaklah 18 tahun ke 60 tahun.

Siapa yang boleh apply pinjaman ini? Yang pertama adalah rakyat Malaysia mempunyai gaji yang tetap dan bekerja di dalam syarikat yang telah list oleh pihak bank.

Jadi anda boleh pergilah ke Bank Rakyat Dan bertanya sekarang untuk keterangan lanjut.

Pinjaman Peribadi di Bank Islam

Pinjaman peribadi di bank Islam adalah di antara pinjaman peribadi yang agak popular di kalangan kakitangan awam mahupun mereka yang bekerja dengan pihak swasta.

So kali ini kami akan mengulas sedikit berkenaan dengan pinjaman peribadi ataupun loan peribadi di bank Islam.

Pinjaman Peribadi di Bank Islam
Pinjaman Peribadi di Bank Islam

Untuk pengetahuan anda bahawa Jika anda ingin memohon pembiayaan/pinjaman di bank Islam anda tidak semestinya berugama Islam.

Sekiranya anda menganuti agama lain anda boleh juga memohon pinjaman peribadi ataupun pinjaman kereta pinjaman pendidikan dan pinjaman lain-lain di bank ini.

Maka di bawah ini kami akan terangkan dengan ringkas berkenaan dengan pinjaman tersebut.

Keterangan ringkas pinjaman/loan di bank Islam

Pakej Kadar Tetap Pembiayaan/pinjaman Peribadi-i Bank Islam ialah Pelan Pembiayaan Peribadi daripada Bank Islam Malaysia Berhad.

Pelan pinjaman peribadi ini juga dikenali sebagai Pembiayaan Peribadi-i Bank Islam (pakej kadar tetap) atau Pakej Pembiayaan Peribadi-i Kadar Rata Bank Islam.

Bank Islam menawarkan dua pelan pakej i-personal finance, iaitu pakej kadar tetap i-personal finance dan pakej kadar terapung i-personal finance. Laman web ini menyediakan maklumat berkaitan pakej kadar tetap.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pakej kadar terapung di laman web Pakej Kadar Terapung Pembiayaan Peribadi Bank Islam-i.

Pakej Kadar Tetap Pembiayaan Peribadi-i Bank Islam ialah pinjaman peribadi Islam tidak bercagar patuh Syariah 100%. Ini bermakna anda tidak perlu mengepos sebarang cagaran atau menyediakan penjamin untuk memohon pinjaman ini.

Pakej pembiayaan peribadi-i ditawarkan kepada mereka yang menyediakan perkhidmatan dalam sektor awam iaitu kakitangan kerajaan, kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), kakitangan agensi kerajaan, dan kakitangan sektor swasta syarikat terpilih.

Jumlah pembiayaan yang ditawarkan adalah dari RM10,000 hingga RM300,000 dengan tempoh pembiayaan maksimum sehingga 10 tahun. Kadar perkongsian untung yang dikenakan adalah sangat berpatutan iaitu 4.99% setahun.

Syarat kelayakan yang ditetapkan oleh Bank Islam untuk memohon pelan pembiayaan ini tidak membebankan. Bank Islam, Pembiayaan Peribadi-i (pakej kadar tetap) ditawarkan kepada pemohon berumur 18 tahun ke atas dengan pendapatan gaji kasar bulanan tidak kurang daripada RM2,000, atau RM24,000 setahun.

Tempoh kelulusan permohonan yang diperlukan untuk mengetahui keputusan permohonan anda juga agak pantas iaitu anda hanya perlu menunggu 5 hari bekerja untuk mengetahui sama ada permohonan anda diluluskan atau tidak.

Anda boleh ke laman web bank islam untuk maklumat yang lebih lengkap.

Pinjaman Peribadi di Bank CIMB

CIMB Xpress Cash Financing-i ialah Pinjaman Peribadi Islam patuh Syariah yang ditawarkan oleh CIMB Islamic.

CIMB Islamic ialah anak syarikat CIMB yang menawarkan produk dan perkhidmatan perbankan Islam.

Pelan ini menawarkan jumlah pinjaman sehingga RM50,000 dengan tempoh pembiayaan seawal 1 tahun hingga 5 tahun

Pinjaman ini adalah pinjaman patuh Syariah, jadi anda tidak akan dikenakan sebarang caj kadar faedah seperti pinjaman konvensional.

Pinjaman Peribadi di Bank CIMB
Pinjaman Peribadi di Bank CIMB

Anda hanya perlu membayar yuran pendapatan seperti kebanyakan pinjaman Islam yang lain.

Kadar keuntungan yang dikenakan adalah kadar tetap bermula pada 18% setahun. Kadar faedah berbeza bergantung pada jumlah dan tempoh pembiayaan.

Anda boleh rujuk jadual pembayaran ansuran yang disediakan di bawah.

Pembiayaan peribadi CIMB Xpress Cash adalah salah satu pelan pinjaman yang popular di Malaysia.

Salah satu faktor utama yang menjadikan pembiayaan peribadi ini sangat popular adalah berdasarkan syarat kelayakan gaji minimum yang dikenakan oleh CIMB.

Anda hanya perlu mempunyai pendapatan tahunan RM9600 atau gaji kasar RM800 sebulan untuk layak memohon CIMB Xpress Cash Financing-i. Had umur ditetapkan antara 21 dan 60 tahun.

Ciri kelayakan minimum ini menjadikan CIMB Xpress Cash salah satu daripada skim pinjaman/loan peribadi yang paling kerap digunakan untuk mereka yang berpendapatan rendah.

Skim kewangan peribadi CIMB Islamic ini juga menawarkan tempoh keputusan yang cepat berbanding pinjaman peribadi Islam yang lain.

Walau bagaimanapun, pinjaman Xpress Cash hanya ditawarkan kepada pekerja swasta dan mereka yang bekerja sendiri.

Jika anda bekerja di sektor awam, anda boleh melihat senarai pinjaman peribadi untuk kakitangan kerajaan atau pinjaman peribadi untuk kakitangan GLC.

Sekiranya anda serius Ingin membuat pinjaman peribadi di CIMB Bank maka kami sarankan anda pergilah ke cawangan yang terdekat dengan tempat anda.

Untuk pengetahuan anda CIMB Bank mempunyai cawangan di setiap negeri di Malaysia.

Contoh nya bagi mereka yang tinggal di Sarawak ianya mempunyai cawangan di Kuching Sibu Miri dan Miri termasuk juga bandar-bandar kecil di negeri tersebut.

Semak kelayakan anda

Untuk anda menyemak kelayakan samada anda boleh memohon atau layak memohon pinjaman atau loan tersebut maka anda bolehlah pergi ke cawangan bank ataupun anda boleh terus membuat panggilan ke bank tersebut.

Kami berharap artikel ini boleh membantu anda menyelesaikan masalah kewangan yang anda hadapi sekarang.

Sekiranya ada sebarang komen silalah komen di ruangan komen di bawah.

Kami akan kemaskini Artikel pinjaman peribadi di bank ini dari semasa ke semasa.