JENIS INSURANS DI MALAYSIA [hayat kasihatan am kereta perjalanan Perniagaan kemalangan diri Takaful]-TYPES OF INSURANCE IN MALAYSIA

Kali ini kami di insuran Malaysia akan menerangkan dengan ringaks mengenai jenis-jenis insurans di Malaysia [TYPES OF INSURANCE IN MALAYSIA].

Insurans adalah perjanjian sah antara dua pihak, iaitu syarikat insurans (penanggung insurans) dan orang (yang mengambil insurans).

Dalam kes ini, syarikat insurans menjanjikan tanggungjawab yang baik atas kerugian bagi pihak yang diinsuranskan semasa berlakunya keadaan tertentu yang termasuk dalam pakej insurans.

Ini adalah bentuk pengurusan risiko, yang digunakan terutama untuk memberikan perlindungan terhadap risiko tertentu atau kerugian yang tidak menentu.

Sebarang risiko yang dapat diukur berpotensi diinsuranskan. Jenis risiko tertentu yang boleh menimbulkan tuntutan dikenali sebagai bahaya.

Polisi insurans akan memperincikan risiko mana yang dilindungi oleh polisi dan mana yang tidak.

Dengan insurans, anda memilih perkara yang ingin anda lindungi. Berikut adalah beberapa jenis insurans utama yang boleh anda perolehi dari syarikat insurans.

Insurans perubatan dan kesihatan

5 Kesilapan Rakyat Malaysia Lakukan Semasa Membeli Insurans Perubatan -  iBanding - Making better decisions
SUMBER GAMBAR https://www.ibanding.my/


Ini adalah insurans yang paling penting dan semua orang memerlukannya. Ini adalah insurans paling asas yang melindungi anda sekiranya anda sakit atau kecederaan akibat kemalangan atau penyakit.

Insurans ini merangkumi semua perbelanjaan perubatan dan kos rawatan di hospital (jika perlu) ianya sangat berguna.

Walaupun rawatan dan rawatan perubatan di hospital awam sebahagian besarnya dibiayai sendiri, rata-rata rakyat Malaysia sering memilih untuk menerima rawatan di hospital swasta.

Ini kerana perkhidmatan dan rawatan di hospital swasta dianggap lebih baik dan mempunyai masa menunggu yang lebih pendek.

Juga, anda (yang diinsuranskan) akan dibayar sejumlah wang tunai apabila anda didiagnosis dengan penyakit kritikal (penyakit yang teruk).

Beberapa penyakit ini adalah serangan jantung, barah, strok, kelumpuhan, kebutaan, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, dan lain-lain.

Sekiranya anda seorang dewasa bebas, anda mungkin ingin memastikan anda mempunyai insurans kesihatan dan perubatan.

JENIS INSURANS DI MALAYSIA – Insurans am


Insurans am adalah produk insurans yang tidak merangkumi nyawa orang yang diinsuranskan atau lebih dikenali sebagai produk insurans bukan nyawa.

Ini melindungi rumah, kereta, dan barang berharga kita, daripada risiko kesan kewangan kecil atau besar.

Contohnya termasuk kebakaran, banjir, ribut dan gempa bumi, kes kecurian, kemalangan kereta, kemalangan jalan raya, dan juga kos tindakan undang-undang terhadap kita.

Tempoh perlindungan bagi kebanyakan polisi dan rancangan insurans am biasanya satu tahun, di mana pakej premium biasanya dibayar sekali sahaja.

Beberapa jenis insurans am yang paling popular adalah:

Insurans KeretaInsurans yang berkaitan dengan sebarang kemalangan atau kecederaan yang disebabkan oleh kereta atau motosikal anda yang akan dilindungi oleh syarikat insurans.


Insurans perjalanan: insurans yang melindungi anda sebelum atau semasa perjalanan untuk masalah seperti pembatalan perjalanan, kelewatan, kecemasan perubatan, bagasi hilang dan tertunda, kehilangan pasport dan lain-lain.


Insurans kemalangan diri: insurans yang memberi ganti rugi sekiranya berlaku kecederaan, hilang upaya atau kematian akibat kejadian ganas, tidak sengaja, luaran dan kelihatan.

JENIS INSURANS DI MALAYSIA – Insurans hayat

JENIS INSURANS DI MALAYSIA - Insurans hayat
PICTURE SOURCE https://livingsmart.co/


Hidup sering tidak dapat diramalkan dan tidak dapat diramalkan. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa anda dan keluarga anda dilindungi dari peristiwa kehidupan yang tidak dapat dielakkan atau tidak dapat diramalkan ini.

Sama ada rancangan persaraan atau melindungi orang yang anda sayangi semasa ketiadaan anda, insurans hayat pasti merupakan pelan perlindungan yang diperlukan.

Biasanya, apabila anda mempunyai perlindungan asas, seperti insurans kesihatan dan insurans kereta, anda akan mempertimbangkan untuk membeli insurans hayat.

Ini semestinya menjadi keperluan apabila pendapatan anda lebih banyak daripada apa yang anda belanjakan dan mempunyai tanggungjawab seperti pasangan anda atau anak-anak.

Tempoh perlindungan insurans hayat biasanya lebih dari satu tahun. Oleh itu, ini memerlukan pembayaran premium secara berkala, baik bulanan, suku tahunan atau tahunan.

Risiko yang dilindungi oleh insurans hayat adalah:

  • Kematian awal
  • Pendapatan semasa bersara
  • Penyakit

JENIS INSURANS DI MALAYSIA -Insurans perjalanan


Insurans perjalanan adalah rancangan pembelian untuk melindungi anda dari risiko dan kerugian kewangan tertentu yang boleh berlaku semasa dalam perjalanan.

Ia dirancang untuk memberi perlindungan terhadap situasi yang tidak dapat dielakkan. Insurans perjalanan adalah sangat penting.

Banyak syarikat menjual tiket atau pakej pelancongan, memberi pengguna pilihan untuk membeli insurans perjalanan atau juga dikenali sebagai insurans pelancongan.

Meskipun kebanyakan insurans perjalanan ada menawarkan faedah yang serupa, ruang lingkup perlindungan dan skala faedah adalah berbeza diantara syarikat-syarikat insurans.

Kerugian yang berlaku mungkin kecil, seperti beg pakaian yang tertunda, atau yang lebih penting, seperti pembatalan perjalanan saat-saat terakhir atau keadaan kecemasan perubatan di luar negara.

Beberapa pakej insurans mungkin merangkumi kerosakan harta benda peribadi, peralatan sewa, seperti kereta sewa, atau kos penebusan.

Coverage ini pada amnya terhad pada jangka masa perjalanan anda. Walau bagaimanapun, beberapa syarikat insurans mungkin menawarkan pelbagai kombinasi liputan untuk memenuhi keperluan pelanggan tertentu, termasuk polisi tahunan jangka panjang untuk pelancong yang kerap.

JENIS INSURANS DI MALAYSIA – Insurans kemalangan diri


Kemalangan tidak dapat diramalkan dan sering boleh mempengaruhi kewangan anda secara keseluruhan. Selepas kemalangan malang ini dapat mengubah hidup anda secara drastik, bukan sahaja untuk anda tetapi juga keluarga anda.

Oleh itu, pelan insurans ini dirancang untuk menampung kos yang diperlukan sekiranya anda cedera parah atau terbunuh dalam kemalangan.

Anda mungkin pernah mendengar jenis insurans ini dari plan insurans lain, kerana beberapa polisi insurans perubatan dan perjalanan menawarkan bentuk perlindungan tertentu untuk kemalangan atau kematian seperti ini.

Jenis insurans kemalangan diri ini disyorkan kerana meninggalkan kesan positif pada portfolio insurans anda.

Pertama, ia akan memberikan sokongan kewangan kepada pemegang polisi sekiranya seseorang itu lumpuh setelah kemalangan.

Kedua, keparahan kejadian tidak penting; walaupun hanya kemalangan kecil seperti jatuh dari basikal dan patah tangan, atau patah kaki ketika bermain bola sepak kerana semuanya masih dilindungi oleh polisi insurans ini.


JENIS-JENIS INSURANS KERETA

Jenis Insurans pihak ketiga


Insurans pihak ketiga merupakan insurans yang paling basic. Ini adalah insurans yang melindungi pihak ketiga dalam sebarang kemalangan, misalnya pemandu atau penumpang dan juga kereta yang juga terlibat dalam kemalangan kereta dengan anda.

Dengan kata lain, jika anda terlibat dalam kemalangan, insurans pihak ketiga ini akan membantu menampung kos memperbaiki kerosakan kereta pihak ketiga, atau sebarang kos rawatan yang diperlukan oleh pihak tersebut.

2. Jenis Insurans terhadap pihak ketiga, kebakaran dan kecurian

Polisi insurans ini tidak begitu berbeza dengan insurans pihak ketiga. Insurans ini memberi perlindungan untuk kereta anda sendiri.

Perlindungan tambahan insurans ini adalah merangkumi semua kecederaan dan kematian, kerosakan harta benda dan kerugian yang berlaku pada kereta anda.

3. Jenis Insurans komprehensif


Jenis perlindungan komprehensif ini adalah yang paling komprehensif daripada tiga jenis insurans. Insurans yang komprehensif bukan sahaja merangkumi tanggungjawab sivil, kecurian dan kebakaran kereta anda secara tidak sengaja,

tetapi juga merangkumi semua kerosakan pada kereta anda sekiranya berlaku kemalangan dan kerosakan atau kehilangan barang di dalam kereta anda.

Kecederaan, kematian, dan kecederaan anggota badan yang disebabkan oleh anda dan penumpang anda juga dilindungi.

Manfaat insurans automatik


Insurans kereta telah menjadi syarat wajib bagi semua pemilik kereta. Di samping itu, ia juga merupakan pelaburan yang sangat baik untuk anda dan keluarga. Terdapat banyak faedah insurans yang anda dapat, antaranya adalah:

Orang berisiko mengalami kemalangan


Kemalangan berlaku sepanjang masa di semua bandar dan di lebuh raya. Ini adalah masalah besar kerana kebanyakkan kemalangan menyebabkan kerugian besar.

Pada Mei 2020, sejumlah 231 kematian berlaku dari 25.251 kes kemalangan, yang rata-rata 8.25 kematian setiap hari, ini dilaporkan oleh Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman (JSPT).

Dengan ini, anda menghadapi risiko kemalangan setiap kali anda memandu kenderaan. Tanpa insurans kenderaan, anda akan bertanggungjawab secara peribadi atas kerugian tersebut.

Orang akan membayar lebih sedikit sekiranya berlaku kemalangan.


Manfaat liputan terbesar ialah sekarang anda hanya perlu membayar sedikit untuk perlindungan.

Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku kemalangan besar, polisi insurans kenderaan anda akan meliputi pembaikan.

Sekiranya anda mengalami kerosakan pada kereta anda akibat kemalangan, anda mungkin akan kehilangan ribuan dolar.

Ini membantu anda mengelakkan penurunan nilai kereta anda.

Terdapat beberapa jenis polisi di pasaran yang menguntungkan anda dengan membantu memperpanjang umur dan nilai kereta anda.

Orang tidak tahu sama ada akan ada pokok tumbang yang akan jatuh dari tingkap kereta. Anda tidak dapat mengelakkan ribut petir merosakkan kereta anda.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai insurans kenderaan yang komprehensif, ia akan melindungi kerugian yang anda alami dari risiko tersebut.

Dalam jangka masa panjang, anda dapat menjimatkan banyak wang. Ia juga membantu anda mengembalikan kereta ke kedudukan komersial jika anda ingin menjualnya suatu hari nanti.

Anda mempunyai ketenangan fikiran


Bolehkah anda membuat pembayaran untuk membaiki kenderaan anda tanpa bantuan kewangan?

Adakah itu akan menjadikan keluarga anda berisiko menghadapi masalah kewangan sekiranya berlaku bencana?

Insurans kereta akan membantu anda mengelakkan kerugian besar.

Oleh itu, mengetahui bahawa anda mempunyai polisi yang melindungi keluarga anda dapat memberi anda ketenangan fikiran.

Ini dapat melindungi anda daripada tuntutan


Walaupun anda melakukan kesalahan dan menyebabkan kerosakan besar pada harta benda orang lain, ini tidak bermakna anda harus kehilangan wang untuk menanggungnya.

Dengan insurans kenderaan, anda mendapat bantuan dengan tuntutan yang dibuat oleh orang lain terhadap anda dalam kemalangan.

Ini termasuk pertahanan undang-undang jika anda memerlukannya.

Jenis Insurans Perniagaan Kecil

JENIS INSURANS PERNIAGAAN KECILAPA YANG MELIPUTITERMASUK DALAM BOP
Kesalahan Dan Ketulenan (E & O) Insurans#Kecederaan Atau Kerosakan Disebabkan Kesilapan, Kecuaian Atau Kegagalan Anda Untuk Memenuhi Obligasi Kontrak.Tambahan
Insurans Liabiliti Siber#Kerugian Akibat Serangan Siber.Tambahan
Insurans Marin Di Dalam Negeri#Produk, Peralatan, Dan Barangan Berharga Apabila Mereka Diangkut Melalui Tanah.Tambahan
Insurans Payung Komersial#Liputan Yang Diperluaskan Ke Atas Jenis Insurans Lain.Tambahan
Pampasan Pekerja#Cedera Berkaitan Pekerjaan, Bil Perubatan, Penggantian Gaji Dan Lebih Banyak Untuk Pekerja Anda. Diperlukan Di Kebanyakan Negeri.Tidak Termasuk
Insurans Auto Komersial#Kemalangan Yang Melibatkan Kenderaan Yang Digunakan Untuk Perniagaan, Termasuk Liabiliti Kecederaan Tubuh, Liabiliti Kerosakan Harta Benda, Bayaran Perubatan, Dan Banyak Lagi.Tidak Termasuk
Insurans Pengarah & Pegawai (D & O)#Kos Pertahanan Dan Pembayaran Tuntutan Jika Pengarah Atau Pegawai Syarikat Itu Didakwa Atas Dakwaan Perbuatan Yang Salah.Tidak Termasuk
Liabiliti Amalan Pekerjaan: Insurans EPLI#Isu Berkaitan Pekerjaan, Seperti Penamatan Salah, Diskriminasi, Dan Gangguan S4ksual.Tidak Termasuk
Insurans Manusia Utama#Insurans Hayat Dan Ketidakupayaan Untuk Pekerja Penting Bagi Kejayaan Kewangan Perniagaan.Tidak Termasuk
Surety Bond#Perlindungan Kewangan Untuk Pihak Ketiga Daripada Kegagalan Untuk Memenuhi Obligasi Kontrak. Melindungi Pelanggan Terhadap Liabiliti Dan Penyelewengan.Tidak Termasuk

SOURCE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge